Telefónne číslo
O ambulancii
O oddelení
Oddelenie sa člení na úsek nutričných terapeutov, úsek prípravy stravy pre pacientov, úsek prípravy stravy pre zamestnancov a sklad potravín.
Oddelenie zabezpečuje prípravu stravy pre pacientov a zamestnancov ústavu. Cieľom oddelenia je zabezpečiť kvalitnú, energeticky i biologicky hodnotnú a hygienicky nezávadnú stravu, ktorá zodpovedá zásadám správnej výživy a je plne v súlade s diétnym systémom.
Úsek prípravy stravy pre pacientov zabezpečuje liečebnú výživu pre hospitalizovaných pacientov. Liečebná výživa je neoddeliteľnou súčasťou liečebno-preventívnej starostlivosti, ovplyvňuje liečebný proces, napomáha k upevneniu zdravia a skorému návratu pacienta do normálneho života. V procese zabezpečenia liečebnej výživy sa dbá na správny výber surovín, správne zloženie stravy, správnu technológiu prípravy stravy, primeranú chuť, estetickú úpravu. Diéty pre pacientov sa pripravujú plne v súlade s dodržiavaním zásad „Diétneho systému pre nemocnice“. Oddelenie poskytuje hospitalizovaným pacientom aj dietetické poradenstvo, edukáciu pacienta o stravovaní počas hospitalizácie ako aj po prepustení do domáceho prostredia. Zvýšená pozornosť je venovaná pacientom s individuálnymi diétami. V poslednom období vzrastá počet pacientov vyžadujúcich špeciálne diéty vzhľadom na prítomnosť rôznych alergií a intolerancie potravín (bezlaktózová, bezlepková, antihistamínová diéta). Na prípravu týchto diét sú zaobstarávané špeciálne potraviny a jedlá sú pripravované špeciálnymi postupmi. Pre hospitalizovaných pacientov sú pripravené informačné letáky o jednotlivých druhoch diét s vysvetlením určitých obmedzení týkajúcich sa výberu a úpravy potravín pri jednotlivých diétach. Sledovanie spokojnosti pacientov s podávanou stravou je zabezpečené pravidelnými osobnými pohovormi nutričných terapeutov s pacientami. Individuálne sa rieši každý nedostatok a oddelenie sa snaží v maximálnej možnej miere vychádzať v ústrety požiadavkám pacientov. Zavedené bolo i pravidelné sledovanie spokojnosti pacientov s podávanou stravou vypísaním dotazníka spokojnosti, na základe vyhodnotenia ktorých sa prijímajú opatrenia.
Úsek prípravy stravy pre zamestnancov zabezpečuje prípravu kvalitnej a hygienicky nezávadnej stravy pre zamestnancov ústavu (obedy i večere). Snahou je pripravovať stravu, ktorá je chutná, pestrá, vyvážená, pripravovaná čo najviac z čerstvých surovín. Pri príprave stravy sa dodržiavajú zásady správnej výrobnej praxe.
Lekári
Ľudia na oddelení
MUDr. Erika Böhmová
Primárka
Mgr. Erika Žáčoková
Vedúca nutričná terapeutka
Mgr. Kristína Hrivniaková
Nutričná terapeutka
Katarína Mayerová
Nutričná terapeutka
Petra Borbélyová
Nutričná terapeutka